Huur opzeggen

Ga je verhuizen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Minimaal één maand voordat je wilt verhuizen, moet je de huur opzeggen (in sommige gevallen is in jouw huurcontract een langere opzegtermijn afgesproken). Deze termijn gaat in op de werkdag waarop wij de huuropzegging ontvangen en de laatste dag mag niet op een feestdag of in het weekend zijn.

Je mag de huur ook langer van te voren opzeggen. In sommige gevallen krijg je hiervoor zelfs een bonus van ons.

Veel gevraagd over Huur opzeggen

Ik wil mijn huur opzeggen. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Je kunt binnenkort je huur opzeggen via MijnTBV Wonen. Heb je geen inloggegevens vraag deze dan per email aan via mijn@tbvwonen.nl

Lukt het niet om via ons huurdersportaal je huur op te zeggen gebruik dan dit formulier Huuropzegging woonruimte.

Jouw contactgegevens gebruiken wij om een afspraak met je te maken voor een inspectie en geven we aan een nieuwe kandidaat huurder om een afspraak voor een bezichtiging te maken.

Ik wil mijn huur opzeggen. Wat is de opzegtermijn?

Algemeen

Je opzegtermijn is in de meeste gevallen minimaal 1 maand. De termijn gaat in op de werkdag waarop wij de huuropzegging ontvangen en de laatste dag mag niet in het weekend of op een feestdag vallen.

Je mag de huur ook langer van te voren opzeggen. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet kun je zelfs hiervoor een opzegbonus krijgen. In sommige gevallen hebben wij in de huurovereenkomst een minimale huurtermijn afgesproken. Daar moet je in ieder geval aan voldoen voordat je met een maand opzegtermijn kunt opzeggen.

Ik heb mijn huur opgezegd. Wat gebeurt er nu?

Algemeen

Nadat wij je huuropzegging ontvangen, krijg je van ons een schriftelijke bevestiging met alle informatie over de oplevering van de woning. Wij plannen meteen een voorinspectie met je in. Het is belangrijk dat je aanwezig bent bij deze inspectie. We lopen samen de woning door. Je kunt daarbij nog vragen stellen en informatie geven. We spreken samen af hoe je de woning aan ons oplevert. Deze afspraken leggen we vast in een inspectierapport.

Na de voorinspectie maakt de mutatie opzichter meteen een afspraak met je voor de eindinspectie. Na de eindinspectie lever je de sleutels in bij de mutatie opzichter.

Zodra wij de huuropzegging hebben ontvangen, gaan wij op zoek naar een nieuwe huurder. Deze nieuwe huurder wil natuurlijk de woning graag van binnen bezichtigen voordat hij/zij een besluit neemt de woning te huren. Wij vragen jou de nieuwe huurder een kijkje te laten nemen in jouw woning.

Jij levert de woning leeg en schoon op bij TBV Wonen. Zijn er door de nieuwe huurder zaken overgenomen, dan mogen deze in de woning achterblijven. Zorg ervoor dat al deze zaken op het overnameformulier staan. Wij controleren vervolgens of je de woning volgens de gemaakte afspraken heeft opgeleverd.

Moet ik mijn verhuizing doorgeven aan de verzekering?

Algemeen

Ja, geef je verhuizing op tijd door aan jouw verzekeraar. Vraag na of je inboedel tijdens de verhuizing verzekerd is. Dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Dit hangt af van je polis.

Ik heb mijn huur opgezegd. Kan ik dit nog terugdraaien?

Algemeen

Nee in principe niet, een huuropzegging staat vast. Is er een bijzondere situatie of heeft de voorinspectie nog niet plaatsgevonden en is de woning nog niet geadverteerd/aangeboden bij een ander? Neem dan contact met ons via 013-5940594.

Ik ga een woning bij een andere verhuurder huren en die vraagt om een verhuurdersverklaring van jullie. Hoe vraag ik die aan?

Algemeen

Je kunt een verhuurdersverklaring aanvragen door een mail te sturen naar verhuur@tbvwonen.nl. Of bel naar 013-5940594.

Mijn partner en ik zijn uit elkaar. De huurovereenkomst staat alleen op naam van mijn ex. Ik wil graag in de woning blijven wonen. Kan dit?

Algemeen

Wij kunnen mogelijk de huurovereenkomst op jouw naam zetten als jullie getrouwd of geregistreerde partners zijn. Is dat niet het geval? Dan stellen wij als voorwaarde dat je minimaal 2 jaar lang een duurzaam gezamenlijke huishouding voerde.
Dit moet je kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met een samenlevingscontract, afschriften van een gezamenlijke rekening of betalingsbewijzen.

Je kunt dan medehuurderschap aanvragen. Als wij dit goedkeuren, kan jouw ex de huur opzeggen. Je mag dan in de woning blijven. De beoordeling hiervan ligt bij ons.

Mijn partner en ik gaan scheiden / uit elkaar. Hoe werkt dat met de huurovereenkomst?

Algemeen

Staat de huurovereenkomst op beide namen? Zijn jullie getrouwd, geregistreerde partners of hebben jullie een duurzame gemeenschappelijke huishouding van minstens 2 jaar? Dan hebben jullie wettelijk gezien allebei recht op de woning.

Samen spreken jullie af wie in de woning blijft wonen. Kom je er samen niet uit? Dan kun je de rechter hierover een uitspraak laten doen. Wij zijn hier geen partij in. Wel ontvangen wij graag bewijs van de uitspraak.

Daarna is het belangrijk dat je de wijziging aan ons doorgeeft. Stuur ons een brief met daarin aangegeven dat je de huur gedeeltelijk wil opzeggen en wat je nieuwe adres wordt. Wij bevestigen dit aan beide partijen.

Tot deze datum zijn jullie allebei verantwoordelijk voor een eventuele huurachterstand en voor alle rechten en plichten die voortkomen uit de huurovereenkomst.

Mag ik mijn huur zelf opzeggen als ik een bewindvoerder heb?

Algemeen

Nee, dat mag niet. Je bewindvoerder moet toestemming geven voor het opzeggen van de huur. Wij ontvangen graag bericht van je bewindvoerder als hij/zij toestemt jouw huur op te zeggen. 

Maak je gebruik van budgetbeheer? Dan mag je wel zelf de huur opzeggen. Hiervoor hoef je geen toestemming te vragen aan budgetbeheer.

Ik heb mijn huur opgezegd, kan ik de einddatum nog aanpassen naar een later moment?

Algemeen

Nee in principe niet, een huuropzegging staat vast. Is er een bijzondere situatie of heeft de voorinspectie nog niet plaatsgevonden en is de woning nog niet geadverteerd/aangeboden bij een ander? Neem dan contact met ons via 013-5940594.

Ik heb de huur opgezegd. Moet ik zelf de meterstanden doorgeven aan mijn energieleverancier?

Algemeen

Ja. Dat doe je op de dag waarop de huur van de woning eindigt.